Hapendamise alused 23.10. kell 17:30

π‘―π’‚π’‘π’†π’π’…π’‚π’Žπ’Šπ’π’† see on imelihtne ja praktiline kunst! Me teame kΓ΅ik, et kΓΆΓΆgiviljad on maitsvad ja tervislikud, eriti kui neid hΓ€sti serveerida. Nende tarbimist me ju suurendada soovime, sest π’•π’†π’“π’—π’†π’Ž π’ŒΓ΅π’‰π’• 𝒐𝒏 π’“Γ΅Γ΅π’Žπ’”π’‚π’Ž π’Žπ’†π’†π’!Β Pikkade traditsioonidega hapendamine ehk fermenteerimine teeb kΓΆΓΆgiviljad (ja puuviljad) veelgi tervislikumaks ja maitsvamaks. Samuti on see hea viis pikendada toiduainete sΓ€ilivust.

Selles praktilises tΓΆΓΆtoas:

  • rÀÀgime lahti π’‰π’‚π’‘π’†π’π’…π’‚π’Žπ’Šπ’”π’† 𝒂-𝒃-𝒄
  • erinevad vΓ΅imalused hapenduste tegemiseks
  • mis vΓ΅ib hapendamisel viltu minna ja kuidas vigu vΓ€ltida?
  • kuulikindlad nipid π’π’Šπ’‘π’Šπ’… 𝒉𝒂𝒑𝒆𝒏𝒅𝒖𝒔𝒆 Γ΅π’π’π’†π’”π’•π’–π’Žπ’Šπ’”π’†π’Œπ’”
  • uuringute tutvustus – π’Œπ’‚π’”π’–π’π’Šπ’Œπ’Œπ’–π’” 𝒋𝒂 π’ŽΓ΅π’‹π’– π’•π’†π’“π’—π’Šπ’”π’†π’π’†
  • miks ja kui palju hapendatud toitu tarbida
  • arutelu ja praktiline tΓΆΓΆ

Valmistame koos ΓΌhe π’‘π’–π’“π’ˆπ’Š π’ŒΓΆΓΆπ’ˆπ’Šπ’—π’Šπ’π’‹π’‚π’…π’† π’”π’†π’ˆπ’– 𝒉𝒂𝒑𝒆𝒏𝒅𝒖𝒔𝒕, π’Žπ’Šπ’π’π’† π’Šπ’ˆπ’‚ 𝒐𝒔𝒂𝒍𝒆𝒋𝒂 𝒔𝒂𝒂𝒃 π’Œπ’π’‹π’– π’Œπ’‚π’‚π’”π’‚. Lisaks saab kohapeal maitsta ette valmistatud kimchit ja hapendatud kΓΆΓΆgivilju. Samuti jagame huvilistele suurest kombuchapurgist teeseent!

Meie juhendaja π‘Ήπ’‚π’Šπ’ 𝑲𝒖𝒍𝒅𝒋À𝒓𝒗 onΒ  toiduteadlane, -innovaator ja -entusiast. Rain on tΓΆΓΆtanud ΓΌle 15 aasta Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuses (TFTAK), kus ta juhib funktsionaalsete toitude ja jookide arendussuunda. Tema igapΓ€evatΓΆΓΆ eesmΓ€rk on arendada koostΓΆΓΆs Eesti ettevΓ΅tetega uudseid, tervislikke ja innovaatilisi tooteid, mis on konkurentsivΓ΅imelised ka maailmaturul. Ja ÀÀrmiselt oluline on seejuures asjaolu, et arenduse juures ei tehta jΓ€releandmisi sensoorsetes omadustes – eesmΓ€rgiks on maitsvad ja tarbijate poolt armastatud tooted. Rain teab Eesti toitu lΓ€bi ja lΓ΅hki – ta on juba mitmeid aastaid Eesti Parima Toiduaine valimiskomisjoni esimees, Parim Talutoit komisjoni esimees ja Tunnustatud Eesti Maitse pÀÀsukesemΓ€rgi komisjoni liige, π’†π’Œπ’”π’‘π’†π’“π’• π’‡π’†π’“π’Žπ’†π’π’•π’‚π’•π’”π’Šπ’π’π’π’Š 𝒋𝒂 π’”π’†π’π’”π’π’π’“π’Šπ’Œπ’‚ π’—π’‚π’π’…π’Œπ’π’π’π’‚π’”. Lisaks viib ta lΓ€bi erinevaid koolitusi ja treeninguid hapendamise, sensoorika ja mikrobioomi teemadel. Tema ΓΌks sisemisi soove on fermenteeritud toitude populaarsuse kasv ja sagedam esinemine eestlaste toidulaual. Just see soov ajendas Raini kirjutama raamatut β€œπ‘­π’†π’“π’Žπ’†π’π’•π’‚π’•π’”π’Šπ’π’π’π’Šπ’”π’• – 𝒂𝒖𝒔𝒂𝒍𝒕 𝒋𝒂 π’‚π’—π’‚π’Žπ’†π’†π’π’”π’†π’π’•β€ (2023), kus rÀÀgitakse nii fermentatsiooni teooriast kui ka antakse edasi lihtsaid praktilisi retsepte ja nippe, mille abil ise endale kodus maitsvaid fermenteeritud toite ja jooke teha. Tegemist on hapendamise aabitsaga!

TΓΆΓΆtoa tasu on 60Β eurot, sh materjalid, suupiste ja tee.

Kohtade arv on piiratud, registreeri oma koht SIIN: https://linnataru.ee/tootoad/

Koha tΓΆΓΆtoas tagab tasu ettemaks ΓΌlekandega vΓ΅i arve vΓ€ljastamine. TΓΆΓΆtoa tasu ei ole tagastatav ega arve tΓΌhistatav, juhul kui osaleja loobub tΓΆΓΆtoast vΓ€hem kui 24h ette teatamisega vΓ΅i ei ilmu kohale.

  • TΓΆΓΆtuba sobib nii tΓ€iesti algajale kui ka juba vΓ€ikese kogemusega hapendajale, see on hea vΓ΅imalus kohapeal ideid ja kogemusi vahetada!

Kohtumiseni, Linnatarus!