Hapendamise alused 23.10 kell 17:30

๐‘ฏ๐’‚๐’‘๐’†๐’๐’…๐’‚๐’Ž๐’Š๐’๐’† see on imelihtne ja praktiline kunst! Me teame kรตik, et kรถรถgiviljad on maitsvad ja tervislikud, eriti kui neid hรคsti serveerida. Nende tarbimist me ju suurendada soovime, sest ๐’•๐’†๐’“๐’—๐’†๐’Ž ๐’Œรต๐’‰๐’• ๐’๐’ ๐’“รตรต๐’Ž๐’”๐’‚๐’Ž ๐’Ž๐’†๐’†๐’!ย Pikkade traditsioonidega hapendamine ehk fermenteerimine teeb kรถรถgiviljad (ja puuviljad) veelgi tervislikumaks ja maitsvamaks. Samuti on see hea viis pikendada toiduainete sรคilivust. Hapendatud kรถรถgiviljade sรถรถmine aitab tรตsta kasulike kiudainete tarbimist ja toitainete kรคttesaadavust ning kรตige hinnatum on ๐’†๐’๐’–๐’”๐’‚๐’•๐’† ๐’Ž๐’Š๐’Œ๐’“๐’๐’๐’“๐’ˆ๐’‚๐’๐’Š๐’”๐’Ž๐’Š๐’…๐’†, eriti piimhappebakterite sisaldus toidus.

Selles praktilises tรถรถtoas:

  • rรครคgime lahti ๐’‰๐’‚๐’‘๐’†๐’๐’…๐’‚๐’Ž๐’Š๐’”๐’† ๐’‚-๐’ƒ-๐’„
  • erinevad vรตimalused hapenduste tegemiseks
  • mis vรตib hapendamisel viltu minna ja kuidas vigu vรคltida?
  • kuulikindlad nipid ๐’๐’Š๐’‘๐’Š๐’… ๐’‰๐’‚๐’‘๐’†๐’๐’…๐’–๐’”๐’† รต๐’๐’๐’†๐’”๐’•๐’–๐’Ž๐’Š๐’”๐’†๐’Œ๐’”
  • uuringute tutvustus – ๐’Œ๐’‚๐’”๐’–๐’๐’Š๐’Œ๐’Œ๐’–๐’” ๐’‹๐’‚ ๐’Žรต๐’‹๐’– ๐’•๐’†๐’“๐’—๐’Š๐’”๐’†๐’๐’†
  • miks ja kui palju hapendatud toitu tarbida
  • arutelu ja praktiline tรถรถ

Valmistame koos รผhe ๐’‘๐’–๐’“๐’ˆ๐’Š ๐’Œรถรถ๐’ˆ๐’Š๐’—๐’Š๐’๐’‹๐’‚๐’…๐’† ๐’”๐’†๐’ˆ๐’– ๐’‰๐’‚๐’‘๐’†๐’๐’…๐’–๐’”๐’•, ๐’Ž๐’Š๐’๐’๐’† ๐’Š๐’ˆ๐’‚ ๐’๐’”๐’‚๐’๐’†๐’‹๐’‚ ๐’”๐’‚๐’‚๐’ƒ ๐’Œ๐’๐’‹๐’– ๐’Œ๐’‚๐’‚๐’”๐’‚. Lisaks saab kohapeal maitsta ette valmistatud kimchit ja hapendatud kรถรถgivilju. Samuti jagame huvilistele suurest kombuchapurgist teeseent!

Meie juhendaja ๐‘น๐’‚๐’Š๐’ ๐‘ฒ๐’–๐’๐’…๐’‹รค๐’“๐’— onย  toiduteadlane, -innovaator ja -entusiast. Rain on tรถรถtanud รผle 15 aasta Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuses (TFTAK), kus ta juhib funktsionaalsete toitude ja jookide arendussuunda. Tema igapรคevatรถรถ eesmรคrk on arendada koostรถรถs Eesti ettevรตtetega uudseid, tervislikke ja innovaatilisi tooteid, mis on konkurentsivรตimelised ka maailmaturul. Ja รครคrmiselt oluline on seejuures asjaolu, et arenduse juures ei tehta jรคreleandmisi sensoorsetes omadustes โ€“ eesmรคrgiks on maitsvad ja tarbijate poolt armastatud tooted. Rain teab Eesti toitu lรคbi ja lรตhki โ€“ ta on juba mitmeid aastaid Eesti Parima Toiduaine valimiskomisjoni esimees, Parim Talutoit komisjoni esimees ja Tunnustatud Eesti Maitse pรครคsukesemรคrgi komisjoni liige, ๐’†๐’Œ๐’”๐’‘๐’†๐’“๐’• ๐’‡๐’†๐’“๐’Ž๐’†๐’๐’•๐’‚๐’•๐’”๐’Š๐’๐’๐’๐’Š ๐’‹๐’‚ ๐’”๐’†๐’๐’”๐’๐’๐’“๐’Š๐’Œ๐’‚ ๐’—๐’‚๐’๐’…๐’Œ๐’๐’๐’๐’‚๐’”. Lisaks viib ta lรคbi erinevaid koolitusi ja treeninguid hapendamise, sensoorika ja mikrobioomi teemadel. Tema รผks sisemisi soove on fermenteeritud toitude populaarsuse kasv ja sagedam esinemine eestlaste toidulaual. Just see soov ajendas Raini kirjutama raamatut โ€œ๐‘ญ๐’†๐’“๐’Ž๐’†๐’๐’•๐’‚๐’•๐’”๐’Š๐’๐’๐’๐’Š๐’”๐’• – ๐’‚๐’–๐’”๐’‚๐’๐’• ๐’‹๐’‚ ๐’‚๐’—๐’‚๐’Ž๐’†๐’†๐’๐’”๐’†๐’๐’•โ€ (2023), kus rรครคgitakse nii fermentatsiooni teooriast kui ka antakse edasi lihtsaid praktilisi retsepte ja nippe, mille abil ise endale kodus maitsvaid fermenteeritud toite ja jooke teha. Tegemist on hapendamise aabitsaga!

Tรถรถtoa tasu on 58ย eurot, sh materjalid, suupiste ja tee.

Kohtade arv on piiratud, registreeri oma koht SIIN: https://linnataru.ee/tootoad/

Koha tรถรถtoas tagab tasu ettemaks รผlekandega vรตi arve vรคljastamine. Tรถรถtoa tasu ei ole tagastatav ega arve tรผhistatav, juhul kui osaleja loobub tรถรถtoast vรคhem kui 24h ette teatamisega vรตi ei ilmu kohale.

  • Tรถรถtuba sobib nii tรคiesti algajale kui ka juba vรคikese kogemusega hapendajale, see on hea vรตimalus kohapeal ideid ja kogemusi vahetada!

Kohtumiseni, Linnatarus!